Mantelzorgers

Je zorgen met iemand delen

‘Ik heb het gevoel dat ik altijd aan sta’, ‘Ik ben kapot, maar ik klaag niet. Ik wil namelijk graag een goede dochter zijn’, ‘Ik ben dag en nacht bezig met de zorg voor mijn jongste zoon. Hij heeft een beperking. Ik doe alles eigenlijk op de automatische piloot. Ik heb geen moment voor mezelf en eigenlijk weet ik zelfs niet meer wat ik leuk vind om te doen’.

Herken je je in deze uitspraken? Dat is heel normaal. Of je nu mantelzorg geeft aan jouw vader met dementie, aan je kind met een beperking of aan je partner met een chronische ziekte. Mantelzorgers hebben heel erg veel gemeen. Ze zijn in de eerste plaats met de ander bezig en in de twee plaats pas met zichzelf. En wanneer je de zorg ook nog eens moet combineren met een gezin en/of werk, dan raak je gemakkelijk overbelast. Je kunt zelfs allerlei psychische en/of lichamelijke klachten ontwikkelen. Misschien heb jij daar ook last van.

Het is ontzettend fijn en belangrijk om af te toe jouw hart te luchten en jouw zorgen met iemand te delen. Tegelijkertijd is dat voor mantelzorgers soms lastig, omdat deze persoon afhankelijk van jou is. Dan wil je natuurlijk niet klagen en mopperen. Dan is het tijd voor Samen stappen te zetten! Ik weet hoe lastig het is om mantelzorger zijn. En dat er allerlei gevoelens bij komen kijken. Dat je je soms verdrietig kunt voelen, of wanhopig of boos.

Ik wil wandelen!

Ervaringen

‘Ik heb vijf wandelingen met Marlies gemaakt, waarvoor zij een heerlijk stukje natuur had gekozen. Tijdens het wandelen voelde ik me serieus genomen en met veel respect benaderd. Tijdens de wandelingen kwamen er soms gebeurtenissen uit mijn herinnering naar boven, die me ook na het wandelen aan het denken zetten en die me soms veel energie gaven. De gebruikte oefeningen waren fijn, bruikbaar en niet te zweverig voor mij. Ik voelde me na het wandelen meestal veel rustiger dan ervoor. Het was fijn om Marlies te leren kennen’.

Karin, Utrecht

‘Ik had veel moeite om dagelijks alle ballen in de lucht te houden. Ik was druk met mijn werk, mijn gezin, vrienden en familie en verloor de controle over mijn leven.

Gelukkig kwam ik Marlies tegen. Zij heeft mij met behulp van praktische tips en oefeningen geleerd weer “in control” te komen. Dankzij Marlies heb ik geleerd om meer tijd voor mezelf te creëren terwijl ik ook mijn werk, gezin en alle anderen die ik lief heb de tijd kan geven die ze verdienen.

Ik gun iedereen een wandelcoach als Marlies!’

Ayada, Utrecht